HTML

Hírek Piroskáról

2008.03.18. 12:36 xterx

Fodor-Kiss Piroska helyzetéről friss híreket kaptunk nemrég, íme, lehet örvendezni:

Kedves Barátaim,

Hálaadással és köszönettel értesítelek Benneteket Fodor Kiss Piroska jelenlegi helyzetéről:

Barátok, ismerősök, gyülekezetek, közösségek, ifik, szülők, magánszemélyek adakozásból több, mint 12000 euró összeg gyűlt össze a kezelésére.

Köszönjük, hogy válaszoltatok adományaitokkal a felhívásra.

Piroska február 11-én Németországba, Münchenbe utazott kezelésre. Súlyos és fájdalmas tünetekkel érkezett meg a klinikára, azonnal befektették másfél hétre, ahol átesett egy tüneti kezelésen. Ez számára nagy enyhülést hozott, egyik napról a másikra tüntek el az addig kínzó egyes tünetek. Sajnos ez csak egy felületi, részleges és rövidtávú jobblétet biztosított.

Mivel az orvos által előzőleg 90%-ban megállapított diagnózis (sezary-szindróma, ritka vérrák) az utólagos vizsglatokkal nem igazolódott be, jelenleg is keresik a betegségét kiváltó diagnózist. Vizsgálják, figyelik állapotát és egyelőre csak antibiotikumos kezelésben részesül.

Arra kérünk benneteket, hogy közösségeitekben, imaalkalmaitokon ne feledkezzetek meg róla, hordozzuk imában őt, hogy mielőbb megtalálják betegségét és elkezdhessék a gyógyulását elősegítő kezelést.

Segítőkész és jószándékú emberek jóvoltából München mellett lakik albérletben kétnaponta jár be a klinikára és nagyon hálás a Henzler családért, aki családtagként gondoskodnak róla.

Szeretettel a Piroska nevében,

Jakab Elvira

Szólj hozzá!

Meg nem bán

2008.02.29. 21:26 Nádori Gergely

 

Megbántam, hogy Sault királylyá tettem, mert eltávozott tőlem, és beszédeimet nem tartotta meg. Sámuel pedig felháborodék és kiálta az Úrhoz egész éjszaka.
1Sám 15,11

Izráelnek erőssége pedig nem hazudik, és semmit meg nem bán, mert nem ember ő, hogy valamit megbánjon.
1Sám 15,29

Végigolvastuk az egész fejezetet és beszéltünk elég sokat Saul szerepéről is. Szóba került, hogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy Saul Isten választottja és csak a rossz királyt látjuk benne. Megemlítettük, hogy mennyivel könnyebben azonosulunk Dáviddal és eszünkbe se jut, hogy Saul története az, ami rólunk szól.
Szó esett a politika és hit olyan zavaráról, ami ebből a történetből kitetszik. Arról, hogy Saul inkább ezt a világot, a politikát választa és a nagy szakítás akkor következik be, amikor már Sámuel Istenéről beszél (nem a sajátjáról).

Beszélgetésünk fő vonala azonban nem ez volt, hanem az az ellentmondás, ami a két idézett hely között feszül. Vita volt abban, hogy van-e ellentmondás, hiszen az Úr terve (Izrael üdvözítése) nem csorbult, noha Saulról lemondott. Elhangzott az is, hogy meglehet ennek a résznek az értelmezésében túlságosan befolyásolnak minket a platonista gondolatok, de meglehet, hogy az ószövetségi istenkép sokkal távolabb van attól a változatlan és tökéletes létezőtől, amitvel később az újplatonikus filozófusok azonosították.
Az ellentmondás érvényességét látszik mutatni Sámuel reakciója is, aki egy éjszakán át kiált az Úrhoz és fel van háborodva azon, hogy mit mondott neki. Felvetődött, hogy az ellentmondást/paradoxont okozhatja az is, hogy mi nem vagyunk képesek felfogni azt a teljességet, amiben ez létezhet. Ahogy az elektronok természetét is azért mondjuk kettősnek mert csak ilyen formában tudjuk leírni, úgy itt is a mi korlátosságunk okozza a kettősség érzetét. Elgondolkodtunk azon is, hogy mi miként tudjuk fogadni azt, ha az Úr ekként mond le valamiről, amivel korábban minket megbízott. Láthatóan Sámuelnek sem ment könnyen.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap

UPDATE (Bonus Pastor Alapítvány magyarózdi otthona a Duna tévében)

2008.02.27. 01:23 xterx


Megvan a Duna tévé webszájtján az adás: http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv
Oldalt a ”2008.02.27 - 16:15 Világunk” menüpontra kell ráklikkelni. A kb. 5 perces bejátszás a műsor kb. harmadánál, a szenátor után következik.
------------------------------------------------------------------------------
Kedves olvasók!
A következő, örömteli értesítést kaptam a marosvásárhelyi Bonus Pastor irodától:

"A hetvegen a Duna TV keszitett riportot az ozdi otthonban.
A musort szerdan (27-en) lathatjatok a Dunan 17-18 ora kozott."

Köszönet figyelmetekért - jó tévézést!
(Akit érdekelhet e hír, ahhoz, kérlek, juttasátok el.)
Üdvözlettel Teri.

Szólj hozzá!

Bonus Pastor est Pesten - szombaton gyertek el

2008.01.29. 11:12 xterx


Szombat este Pestre érkezik Horváth Levente és Mari, Magdó Sándor és Mihály Emő a Bonus Pastor színeiben, bemutatni az alapítványt, találkozni az itteni barátokkal, támogatókkal.
Alább olvashatjátok a hivatalos meghívót. Az est után pogácsás együttlét lesz, lehet beszélgetni. Gyertek el!

Budapestre látogat az erdélyi Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány. A szenvedélybetegekkel foglalkozó szervezet bemutatkozó estet tart munkájáról, illetve az általa működtetett terápiás otthon életéről, módszereiről, eredményeiről.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Helyszín: a Budahegyvidéki Református Templom kisterme
(1126–Bp., Böszörmény út. 28.)

Időpont:
2008. február 2., 19 óra

1 komment

Programajánló kétszer! Surányi A. filmjei Márika néniről és Visky Ábelről

2008.01.26. 11:11 xterx

Kedves mindenki!
1. Az első ajánlott film most vasárnap tekinthető meg a Sóvári bibliaórán: "Két hét pihenő" a címe, és arról a Márika néniről avagy Nényukáról szól, aki árva leányként került a Visky-családhoz, és végig velük maradt - saját maga kérte a deportációját a Duna-deltába, hogy ne szakadjon el a szeretteitől.

2. Az idei filmszemlén vetítik az "Ábel a vásárban" c. rövidfilmet, megnézhető jan. 29-én, kedden 21 órakor a Bem mozi 2. termében.

Visky Bözse írta: "Valóban a mi Ábelünkről szól a film. Annak a Surányi Andrásnak a filmje, aki a Visky Feri bácsi filmet is és a Két hét pihenő-t is készítette (többek között)."

Szerintem kihagyhatatlan!

Szólj hozzá!

Örüljetek!

2008.01.14. 23:34 Nádori Gergely

Efezus 1,3-10

Hosszasan sorolja az apostol, hogy mi minden okunk van az örvendezésre. Láthattuk a Feri bácsiék, a börtönviseltek történeteiben, hogy bizony lehetséges minden körülmények között örülni annak, hogy Krisztus értünk adta magát.
nincsen meg bennünk ez az öröm. A felszólításnak: Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek! nem engedelmeskedünk.
Lehet, hogy most nem az a szakasza van az életünknek. A mostani hitünk nem az örömmel teli. Nem is hiányzik, észre sem vesszük a hiányát.
Van három efféle parancs: Örüljetek, szeressétek egymást és szüntelen imádkozzatok. mindhárom valami olyasmi, amit nem értünk, hogyan lehet elvárásként megjeleníteni. Pedig csakis úgy van értelme, ha nem természetszerűleg fakadnak (ahogy az embernek az Isten szeretete sem jön természetéből), hanem kegyelmi ajándékként jelennek meg az életünkben. Ezért könyörögjünk értük.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vasárnap

Megvan a bankszámlaszám! (Fodor-Kiss Piroskától)

2008.01.14. 15:59 xterx

Romániában, lejben utalóknak:
RO85RZBR
0000060009984431

Raiffeisen Bank SA, Ag. Cluj-Napoca- Horea
Str. Cuza-Voda, nr.18-20, Cluj-Napoca
Cod SWIFT: RZBRROBU

Magyarországról és egyéb országokból utalóknak - erre a számra eurót lehet küldeni:
RO57RZBR
0000060009984450

Amennyiben szükség van Piroska címére az utaláshoz, NÁLAM kell érdeklődni, és én elküldöm (adatvédelem...!).

Üdv!

1 komment

Fodor-Kiss Piroska - update

2008.01.10. 10:34 xterx

Amik kiaradtak: Piroska volt a Kis Tükör gyermekrovatának szerkesztője 2007-ben.

A betegség neve Sezary szindróma. Egyelőre 90%-os biztosággal megállapított diagnózis ez. A vérben lévő T-sejtek rákosodtak el (a védekezésben játszanak fontos szerepet).A kezelés kb. 40 hetig tart, de lehet, hogy egy évig is.

Eddig összegyűlt barátoktól 1000 euró. Bankszámlát is fog nyitni Piri.

Amint megtudom a banszámlaszámot, megírom.

Szólj hozzá!

Fodor-Kiss Piroska - adománykérés és imakérés

2008.01.09. 10:28 xterx

Kedves barátok! Akik nem ismerik Piroskát, azoknak írok részletesebben róla: a kolozsvári Bulgária-telepi ref. óvoda óvónénije. Kolozs megyei származású, kb. velem egyidős, tagja a kolozsvári közösségnek, ifinek. Nagyon kedves. Sokáig segített Horváthéknak, vigyázott a kicsikre, de később nem engedte a betegsége.

A tünetei nagyon rég kezdődtek, rengeteg orvosnál járt velük Romániában és Magyarországon. Allergiának tekintették a problémát, és nem tudtak segíteni rajta. Ezek annyira felerősödtek időközben, hogy hónapokra munkaképtelenné tették Piroskát.
    Rengetegen csodálkoztunk rajta, hogyan marad jó kedvű, hogyan tud hitelesen Istenbe kapaszkodni? Aztán a legutóbbi időkben már az a hír járta, hogy nem bírja lelkileg tovább.

Egyszercsak kikerült Németországba, Münchenbe. Úgy történt, hogy befogadott egy lányt pár éjszakára, aki aztán megtudta, mi van vele, és mivel Németo.-ban dolgozott, szerzett orvost Piroskának, elhívta magához. A dokinak 5 ilyen esete volt eddig. Egy speciális vérrákról van szó, ami a sejtek ellenállóképességét rombolja (nem leukémia). Megállítható, de nem gyógyítható, és pár év alatt halálos, ha nem kezelik.

Ami még hiányzik abból, hogy minden feltétel adott legyen, az a kezelés költsége. A román biztosítók nem akarják finanszírozni, pedig otthon nem tudják kezelni (egy speciális sugarazásról van szó). Ám így a dolog 15-20.000 euróba (4-5.000.000 Ft) kerül. Az erdélyi közösségekben gyűjteni kezdtek Piroska javára, jó lenne, ha ebbe mi pestiek is bekapcsolónánk. Akinek van eltett tizede, az minél előbb juttassa el, vagy hozza el bibliaórára. Nyithatunk bankszámlát is, vagy egy meglévőre gyűjthetünk. Ezen kívül bármilyen pénzszerző ötlettel elő lehet állni, és meg lehet szólítani olyan ismerősöket, akikhez másképp nem jut el ez a hír.

Üdvözlettel+köszönettel, Teri.

2 komment

Nem fogadák be

2007.12.19. 19:19 Nádori Gergely

Ján 1,11

Ami elhangzott az alkalmon, abból írodott egy bejegyzés az olajfára: íme.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vasárnap

Advent

2007.12.08. 00:00 Nádori Gergely

És a ki egy ilyen kis gyermeket befogad az én nevemben, engem fogad be.

Szólj hozzá!

Advent

2007.12.07. 00:00 Nádori Gergely

Azért fogadjátok be egymást, miképen Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére.

Szólj hozzá!

Advent

2007.12.06. 00:00 Nádori Gergely

Én az én Atyám nevében jöttem, és nem fogadtatok be engem; ha más jőne a maga nevében, azt befogadnátok.

Szólj hozzá!

Imakérés - Bonus Pastor Alapítvány

2007.12.05. 11:17 xterx

A múltkori Sóvári alkalmon én lettem az imakérés-felelős, és íme, máris értesítelek benneteket egy nagyon fontos imatémáról:

Az erdélyi Bonus Pastor Alapítvány (amely tul.képpen az ottani Református Mentő Misszió fenntartója), történetének legnagyobb anyagi csődjébe került.

A tevékenysége: minden, ami szenvedélybetegekkel és a családaikkal kapcsolatos. Egyéni konzultáció, rövidtávú terápia, hosszútávú rehabilitáció, csoportok, utógondozás, gyerektáborok, prevenció. Erdély egyetlen magyar nyelvű terápiás (rehabilitációs) otthonát tartják fenn Magyarózd faluban (ezen kívül még 1 rehab van Romániában, és 2 nyílik - ezek állami pénzből).

A Bonus Pastor Alapítvány nem igazán kapott Romániában sem állami, sem egyházi (református) támogatást, és a magyarországi hivatalos támogatás is elenyésző volt. Magánemberek, gyülekezetek, segélyszervezetek, nyugati befektetők tartották fenn monstanáig. Jövő héten viszont össze fog egy válságkezelő munkaülésre a stáb, ahol eldöntik, hogyan tovább. Ha nincs megoldás, az a segítő tevékenységek leállítását is jelentheti, ill. a munkatársak elbocsájtását.

Szeretnélek megkérni benneteket, hogy imádkozzatok az Alapítvány jövőjéért, illetve bölcsességért a munkaülésen résztvevők számára.
Ha bárki hozzáfűzne valamit a témához, az írjon nekem.

Mellékelek egy képet is -
a magyarózdi terápiás otthon első lakói közt volt egy kert-szerető fiatalember és egy képzőművész is. A fiatalember virágoskertet ültetett az otthon (más néven: Magtár, mert valaha az volt) elé, s bele többek közt dísztököt. Mikor megértek a tökök, akkor jött a képzőművész...

4 komment

Címkék: imakérés

Advent

2007.12.05. 00:00 Nádori Gergely

És mikor láttuk, hogy jövevény voltál, és befogadtunk volna? vagy mezítelen voltál, és felruháztunk volna?

Szólj hozzá!

Advent

2007.12.04. 00:00 Nádori Gergely

Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint a ki elől orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.

Szólj hozzá!

Advent

2007.12.03. 00:00 Nádori Gergely

De én féreg vagyok s nem férfiú; embereknek csúfja és a nép útálata.

Szólj hozzá!

Furcsa tanúságtétel furcsa elemzése

2007.12.01. 15:42 Nádori Gergely

A hit és tudomány problematikájából számomra leginkább az volt a probléma, hogy miért tartják a kettők kizárólagosnak olyan sokan, miért jelent problémát számukra a kettő együtt. Ebben az írásban a Tudományos Akadémia elnökének beszédét elemzik elég egyoldalúan. Lehet, hogy érdemes volna beszélnünk róla.

Szólj hozzá!

KÖVETkezetesen

2007.11.28. 19:21 Nádori Gergely

János 8,3-9


A házasságtörő asszony történetével a nyári táborban is foglalkoztunk, de most csak egy kisebb részletét és egy másik szempontját szerettem volna kiemelni. Krisztus azt mondja a megkövezésre készülődő tömegnek, hogy: A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ. Nagy hatású mondat ez, mivel azt olvassuk: Azok pedig ezt hallván és a lelkiismeret által vádoltatván, egymásután kimenének a vénektől kezdve mind az utolsóig. Kiürül a máskor olyan zsúfolt templomudvar, csak Jézus és az asszony maradnak ott. Mi az a hatalom, ami ebből a mondatból árad? Mitől van olyan hatása, hogy megfékezi, vert sereggé teszi az asszony és Jézus ellen fenekedő tömeget?
Amit Jézus itt kikerülhetetlenné tesz, az a felcserélhetőség érzése. A tömeg tagjai egytől-egyig átélik azt, hogy ők is állhatnának ott az asszony helyén, helyzetük felcserélhető az asszonyéval.
Elmondtam egy ezzel, a felcserélhetőség döbbenetével kapcsolatos élményemet, ami már megjelent itt.
Felvetettem, hopgy az istenfélelem érzése, részben ebből a tapasztalatból ered, az Isten jelenlétében kikerülhetetlenné válik, hogy a helyzetem előtte olyan mint akárkié, nincs különbség ebben ember és ember között.
A bűnösség megítélésében és egyetemességében itt nem a mózesi törvény, hanem a hegyi beszéd sokkal súlyosabb mércéje érvényesül. Nem a konkrét cselekedetekkel, hanem a bűnre való készségünkkel állunk meg az Isten előtt.
Teri felvetette, hogy ő az egyszeri bűnössel még csak-csak át tudja élni a közös helyzet élményét, de azzal, aki megátalkodottan követi el újra és újra ugyanazt, már nem nagyon.
Hol történik meg a csoda ebben a történetben. Megtörténik az asszonnyal, aki megmenekül, akinek Krisztus azt mondja, hogy nem vádolja (ő, aki egyedül vádolhatná, hiszen ő az a bűntelen, akinek jogában állna az első követ eldobni). De megtörténik a farizeusokkal és írástudókkal is, akik lehetőséget kapnak arra, hogy átérezzék (és ez is csoda) mi a valódi helyzetük az Isten előtt. Érdekes, hogy ők már nem várják meg, amíg az egyetlen igaz vádló kimondja: Én sem kárhoztatlak, hamrabb elsomfordálnak a helyszínről.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap

Előzetes a tegnapi bibliaórás beszámolóhoz - én és az amerikai prédikátor

2007.11.26. 12:58 xterx

...Meghagyom ezt a tennivalót, mármint a beszámoló-írást Gergelynek.
Én tegnap a legtöbbet azzal bajlódtam, hogy miképpen győzhetem le azt a bosszúságomat, amit a másik ember megrögzött bűnével szemben érzek. (Hogy miért, milyen ige alapján, ez majd a beszámolóból kiderül.) Mert nekem leginkább ez a bosszantó, és csak a legritkább esetben látom meg azt a tükrözést, ami minden ilyen bosszúság mélyén van: az én megrögzöttségemet vetítem ki.

Szóval most épp itt vendégeskedik Bándi Éva, akivel együtt dolgoztunk a rehabban (is), a másik szobában egy keresztény addiktológiai konferencia DVD-jét nézi, és áthallatszik hozzám egy amerikai prédikátor hangja. A prédikáció is "amerikai" - "God loves you, because He loves you, because He loves you, because He loves you..." stb. Aztán egyszercsak azt mondja a pasas: "He loves you even though you won't change", vagy valami ilyesmi - akkor is szeret, ha te nem változol vagy nem akarsz változni. Hát ez az.

Szólj hozzá!

Időszalag

2007.11.18. 20:04 Nádori Gergely

Itt egy hatalmas párhuzamos időszalag a zsidóság és a kereszténység 2000 évéről:

Szólj hozzá!

november 25.

2007.11.12. 00:37 Nádori Gergely

A következő alkalom november 25. délután 5 órakor lesz.

Szólj hozzá!

Evezz a mélyre

2007.11.12. 00:27 Nádori Gergely

Lukács 5. 1-11

A csodálatos halfogás mindannyiónk számára jól ismert történet. Nézzük meg lépésről lépésre:
A nagy sokaság szorongatja Krisztust a parton. A nagy sokaságban nem lehet tanítani. Ez nem gyülekezet, hanem tömeg. Krisztusnak el kell távolodnia tőlük, hogy tanítani tudjon.
Péter a csónakból hallgatja, a hatása alá kerül, de ez nem több, mint áhítatos hallgatás. A tanítás után következik a címben is idézett felszólítás: Evezz a mélyre! Ez a személyes megszólítottság, az elhívás pontja. Szemben a többi hasonló elhívás történettel itt részeletesen olvashatjuk az előzményeket és a körülményeket, így ebből a történetből alaposan megismerhetjük az elhívás mikéntjét. Mire történik az elhívás? Arra, hogy a tettek kirajzolhassák az Isten dicsőségét. Akár esztek, akár isztok... erre hívatunk el.
Krisztus azt kéri, hogy vessék ki a hálókat. Péter ismerete szerint ez bolondság, ilyenkor nem lehet halászni. Ezt el is mondja, de mégis megteszi. Ekkor Péter legfeljebb annyit kockáztat, hogy bolondnak nézik.
Azt is láthatjuk, hogy Péter szakértelme semmit sem ér, hiszen éjjel sem fogtak halat. Péter csődhelyzetben van, amit eddig tudott, az nem működik. (Ha előző éjjel sikeres lett volna a halászat, Péter nem lett volna a parton, nem ment volna Jézussal.) A csődhelyzet lehetőséget ad arra, hogy hallgathassunk Krisztusra.
A hatalmas fogástól majdnem elsüllyed a hajó. Tönkretett minket a Krisztus szeretete. Az áldás, a csoda akár sok is lehet. Aki egyedül próbál misszionálni, könnyen süllyedő hajóban találhatja magát.
Szerencsére van másik hajó, lehet társakat hívni, meg lehet osztani az áldást.
A csodában Péter nem az egzisztenciális problémáinak megoldását látja meg, nem a jólét lehetőségét, nem azt, hogy akkor most van bőven hal, hanem a szentséget. A szentség kelt benne félelmet és ennek hatására mondja, amit mond.
Melyik volt a csoda pillanata? Amikor kivetették a hálót? Amikor befogták a temérdek halat? Amikor Péter azt mondja: én bűnös ember vagyok? Melyik a legvalószínűtlenebb esemény?
Péter mindenét elhagyva követi Jézust. Elhagyja a halakat, a hálót, a (meglehet nem túl jó állapotú) csónakot, de ezen túl elhagyja a bűnöket is, amiket felismert. A mindent elhagyni ilyen teljességre vonatkozik.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap elhívás

A császár üzenete

2007.11.04. 19:32 Nádori Gergely

Holnap temetjük keresztapámat. Nemrég találtam rá erre a versére, ami egy Kafka írást gondol tovább, értelmez. A Kafka írás itt olvasható. A vers a tovább után.

4 komment

Reformáció hete 7.

2007.11.04. 19:18 Nádori Gergely

89. Mivel a pápa a lelkek üdvét inkább a búcsúk által keresi, mint a pénz által, miért szünteti meg a már régebben engedélyezett búcsúcédulákat és búcsúkat, mikor azok ugyanolyan hatásosak?
90. Ha az egyszerű híveknek aggályos érveit puszta hatalommal elnyomjuk és nem értelmes megválaszolással oldjuk fel, azzal az egyházat és a pápát ellenségeik előtt nevetségessé, a keresztyéneket pedig szerencsétlenné tesszük.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása