HTML

nem halt meg, hanem alszik

2007.10.22. 11:20 Nádori Gergely

Márk 5 21-42

Jézust sietve hívják Jairus lányának gyógyítására. Márk részletesen adja elő, hogy mekkora a tömeg, miként szorongatják, milyen nehéz előrejutnia. A sietség fontos, időben oda kell érni a beteghez. Közben azonban egy gyógyulni vágyó asszony érinti meg Jézust. Ő leáll megtudni, ki volt az hozzáért. A tanítványok értetlenkednek, miként akarja kideríteni, hogy ki ért hozzá ebben a tömegben.
A helyzet olyan mint a klasszikus morális dilámmákban, amikor nincsen jó választás. Mit kell tenni? Siessen a lányhoz, de akkor befejezetlen marad a gyógyítás vagy álljon le a nővel beszélni, de akkor lehet, hogy meghal a gyerek.
Márktól szokatlan részletességgel tudjuk meg a nő történetét, amitől még élesebbé válik a dilemma. Krisztus azonban dönt, az asszonnyal beszél. Lejátszódik a gyógyítás megszokott három része: a beteg keresi Jézust, Jézus meggyógyítja, Jézus beszél vele. (Érdekes kérdés, hogy elhagyható-e bármelyik rész, ahhoz, hogy valódi gyógyulás történjen.) A döntésnek azonnal következménye is van: hozzák a hírt, hogy meghalt a lány. Nagyon együttérzően tudatják az apával: "Ne fáraszd a Mestert." Az apa azonban nem tud elmenni, annyit tudunk róla, hogy ott marad és fél. Krisztus azonban megy tovább Jairus házához és az ott levőknek azt mondja, feleslegesen siránkoznak, hiszen a lány nem halt meg, csak alszik.
A morális dilemma úgy oldódik meg, hogy kiderül, Krisztus nézőpontjából, nem is volt dilemma. (Nincs megoldás, mert nincs probléma - mondta Duchamp.)
El tudjuk-e fogadni egyáltalán, hogy létezik a világnak ez a krisztusi olvasta, létezik-e ez a másik nézőpont. Számomra alapvető a kérdés, hiszen a magam nézőpontjából a világ tele van vállalhatatlan és védhetetlen dolgokkal, amiket csak az menthet meg, hogy van egy másik olvastuk is.
A beszélgetés során még szó esett arról, hogy képesek vagyunk-e megélni, hogy semmi sem lehetetlen a hívőnek, és amennyiben ez így van, akkor mit mond mindez rólunk mint hívőkről.
Arról, hogy Krisztus itt kifejezetten szemtelen a sirató rokonsággal.
Arról, hogy a címben idézett szavakat senki sem veszi komolyan, hiszen a hagyomány is a három halott-támasztás közé sorolja ezt is.
Arról, hogy bajaink elviselésében segít, ha tudjuk, hogy a Krisztus másként látja őket.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap

A bejegyzés trackback címe:

https://sovari.blog.hu/api/trackback/id/tr73203576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása