HTML

KÖVETkezetesen

2007.11.28. 19:21 Nádori Gergely

János 8,3-9


A házasságtörő asszony történetével a nyári táborban is foglalkoztunk, de most csak egy kisebb részletét és egy másik szempontját szerettem volna kiemelni. Krisztus azt mondja a megkövezésre készülődő tömegnek, hogy: A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ. Nagy hatású mondat ez, mivel azt olvassuk: Azok pedig ezt hallván és a lelkiismeret által vádoltatván, egymásután kimenének a vénektől kezdve mind az utolsóig. Kiürül a máskor olyan zsúfolt templomudvar, csak Jézus és az asszony maradnak ott. Mi az a hatalom, ami ebből a mondatból árad? Mitől van olyan hatása, hogy megfékezi, vert sereggé teszi az asszony és Jézus ellen fenekedő tömeget?
Amit Jézus itt kikerülhetetlenné tesz, az a felcserélhetőség érzése. A tömeg tagjai egytől-egyig átélik azt, hogy ők is állhatnának ott az asszony helyén, helyzetük felcserélhető az asszonyéval.
Elmondtam egy ezzel, a felcserélhetőség döbbenetével kapcsolatos élményemet, ami már megjelent itt.
Felvetettem, hopgy az istenfélelem érzése, részben ebből a tapasztalatból ered, az Isten jelenlétében kikerülhetetlenné válik, hogy a helyzetem előtte olyan mint akárkié, nincs különbség ebben ember és ember között.
A bűnösség megítélésében és egyetemességében itt nem a mózesi törvény, hanem a hegyi beszéd sokkal súlyosabb mércéje érvényesül. Nem a konkrét cselekedetekkel, hanem a bűnre való készségünkkel állunk meg az Isten előtt.
Teri felvetette, hogy ő az egyszeri bűnössel még csak-csak át tudja élni a közös helyzet élményét, de azzal, aki megátalkodottan követi el újra és újra ugyanazt, már nem nagyon.
Hol történik meg a csoda ebben a történetben. Megtörténik az asszonnyal, aki megmenekül, akinek Krisztus azt mondja, hogy nem vádolja (ő, aki egyedül vádolhatná, hiszen ő az a bűntelen, akinek jogában állna az első követ eldobni). De megtörténik a farizeusokkal és írástudókkal is, akik lehetőséget kapnak arra, hogy átérezzék (és ez is csoda) mi a valódi helyzetük az Isten előtt. Érdekes, hogy ők már nem várják meg, amíg az egyetlen igaz vádló kimondja: Én sem kárhoztatlak, hamrabb elsomfordálnak a helyszínről.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap

A bejegyzés trackback címe:

https://sovari.blog.hu/api/trackback/id/tr82245822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása