HTML

Evezz a mélyre

2007.11.12. 00:27 Nádori Gergely

Lukács 5. 1-11

A csodálatos halfogás mindannyiónk számára jól ismert történet. Nézzük meg lépésről lépésre:
A nagy sokaság szorongatja Krisztust a parton. A nagy sokaságban nem lehet tanítani. Ez nem gyülekezet, hanem tömeg. Krisztusnak el kell távolodnia tőlük, hogy tanítani tudjon.
Péter a csónakból hallgatja, a hatása alá kerül, de ez nem több, mint áhítatos hallgatás. A tanítás után következik a címben is idézett felszólítás: Evezz a mélyre! Ez a személyes megszólítottság, az elhívás pontja. Szemben a többi hasonló elhívás történettel itt részeletesen olvashatjuk az előzményeket és a körülményeket, így ebből a történetből alaposan megismerhetjük az elhívás mikéntjét. Mire történik az elhívás? Arra, hogy a tettek kirajzolhassák az Isten dicsőségét. Akár esztek, akár isztok... erre hívatunk el.
Krisztus azt kéri, hogy vessék ki a hálókat. Péter ismerete szerint ez bolondság, ilyenkor nem lehet halászni. Ezt el is mondja, de mégis megteszi. Ekkor Péter legfeljebb annyit kockáztat, hogy bolondnak nézik.
Azt is láthatjuk, hogy Péter szakértelme semmit sem ér, hiszen éjjel sem fogtak halat. Péter csődhelyzetben van, amit eddig tudott, az nem működik. (Ha előző éjjel sikeres lett volna a halászat, Péter nem lett volna a parton, nem ment volna Jézussal.) A csődhelyzet lehetőséget ad arra, hogy hallgathassunk Krisztusra.
A hatalmas fogástól majdnem elsüllyed a hajó. Tönkretett minket a Krisztus szeretete. Az áldás, a csoda akár sok is lehet. Aki egyedül próbál misszionálni, könnyen süllyedő hajóban találhatja magát.
Szerencsére van másik hajó, lehet társakat hívni, meg lehet osztani az áldást.
A csodában Péter nem az egzisztenciális problémáinak megoldását látja meg, nem a jólét lehetőségét, nem azt, hogy akkor most van bőven hal, hanem a szentséget. A szentség kelt benne félelmet és ennek hatására mondja, amit mond.
Melyik volt a csoda pillanata? Amikor kivetették a hálót? Amikor befogták a temérdek halat? Amikor Péter azt mondja: én bűnös ember vagyok? Melyik a legvalószínűtlenebb esemény?
Péter mindenét elhagyva követi Jézust. Elhagyja a halakat, a hálót, a (meglehet nem túl jó állapotú) csónakot, de ezen túl elhagyja a bűnöket is, amiket felismert. A mindent elhagyni ilyen teljességre vonatkozik.

Szólj hozzá!

Címkék: vasárnap elhívás

A bejegyzés trackback címe:

https://sovari.blog.hu/api/trackback/id/tr12225966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása